Walking dinner Amara Foundation: mooi (en lekker) initiatief

door: Linda de Waart

Eten voor Afrika. Tegenstrijdig? Nee, hoor! Om geld in te zamelen voor kansarme of gehandicapte kinderen, jongeren en volwassenen in Kisumu, Kenia, organiseerde de Amara Foundation een walking dinner in Langenboom. In de knusse ambiance van vier verschillende huiskamers genoten de deelnemers van de heerlijkste gerechten. Het was een succes!

Na het geslaagde walking dinner in Mierlo, kon Langenboom niet achterblijven. Maandenlang was de Amara Foundation drukdoende om ook dit eetfestijn tot een succes te maken. Een behoorlijk aantal kookgekken, die de stichting een warm hart toedragen, toonden zich met plezier bereid om voor de deelnemers te koken. BBquality, KIJK  koffie, ijs en kunst, AH vd Ven Mill, Delpeut paprikakwekerij, LauBakt  en Boerderijwinkel Verdaasdonk stelden ingrediënten en dranken beschikbaar en ook voor de aankleding van de dinertafels, met onder andere prachtige bloemstukken, ging Inge Delpeut hard aan de slag.

Hoe het was
De 48 beschikbare plaatsen waren binnen no-time uitverkocht. Op zaterdagavond 9 september was het zover. Per groepje van zes verzamelden we ons bij het huis van Wiljan de Klein en Carmen van Bergen: de organisatoren van het walking dinner. Van daaruit gingen we met een routebeschrijving op pad. Het eerste adres was makkelijk te vinden: buurman  Henk Braam, die een heerlijke amuse serveerde. Opgebouwd op de hand en in een hap, hop naar binnen. De smaaksensatie was intens. Vervolgens kregen we een lauwwarme salade opgediend met onder andere feta en gemarineerde kip. Het gezelschap genoot van de bijzondere smaken en maakte ondertussen ook gezellig kletsend kennis met elkaar. Allemaal leuke, diverse, open mensen die vol belangstelling voor elkaar waren. Het voelde al snel als ‘ouwe jongens krentenbrood’.

Eindje fietsen
Voor de volgende gang wandelden we naar een huis een stukje verderop. Daar werden we hartelijk ontvangen door Jan en Ria Meulepas Wederom was de tafel prachtig gedekt. In het midden een mooie plank met heerlijke Spaanse hapjes, broodjes en smeerseltjes. We kregen een lekker tomatensoepje voorgeschoteld. De gesprekken aan tafel verdiepten zich, maar er werd ook veel gelachen. De wijn vloeide en smaakte heerlijk bij de diverse gerechten.

Voor de volgende gang moesten we een eindje fietsen. Er stonden Land van Cuijk huurfietsen voor ons klaar: goed geregeld! De bestemming was: het Mo’Ment. Een soort creatieve werkplaats waar Monique Nelson workshops koken, schilderen, beeldhouwen, etc. geeft. Samen met Laura van LauBakt maakte zij een heerlijke tajine voor ons: een Marokkaans stoofgerecht met couscous, pitabrood en een lekkere frisse salsa. Hoewel onze buiken aardig gevuld begonnen te raken, gingen de bordjes nagenoeg leeg. Het smaakte echt voortreffelijk.

De laatste gang
Na een halfuurtje was het tijd om afscheid te nemen en stapten we weer op de fiets om naar onze laatste bestemming te gaan. Het fietstochtje was wel even welkom om het eten te laten zakken. In de boerderijachtige woning van Malou Arts en haar twee  zonen, kregen we keuze uit wel drie nagerechten: ijstaart, twee verschillende MonChou-toetjes of een appeltaart-muffin. Iedereen bestelde iets anders; ondertussen waren we zo met elkaar vertrouwd geraakt dat we van elkaar proefden. De koffie of thee met een puur Hollands advocaatje paste er goed bij. Op het moment dat we weer plaats moesten maken voor de volgende groep, pakten we onze biezen en vertrokken we naar het huis van Wiljan en Carmen, waar alle groepen zich verzamelden voor een afsluitend drankje.

Supergeslaagd!
Ook van de andere  deelnemers, die onder andere ook bij Lonneke&Mirella, Claudia&Coen, Mieke&Marco Verstegen van de Bakplaats en Gerdy Nooijen van Het Glaslokaal waren geweest, hoorden we hoe geslaagd ze de avond vonden. Het eten zag er superprofessioneel uit en we voelden ons echt verwend door de organisatoren en koks. De sfeer zat er bij iedereen goed in. We kletsten nog even na, tot het weer tijd was om naar huis te gaan. Bedankt Amara Foundation, voor een fantastische avond! Ik hoop dat de opbrengsten van het walking dinner weer in een mooi project gestoken zullen worden voor de kinderen in Kisumu. Het is een prachtig initiatief, waar jullie echt verschil mee maken. Ga zo door. En als er weer een walking dinner komt, ben ik zeker van de partij.