2017 oktober, St. Clare Childrenshome

Zuster Lucy meldde ons de afgelopen periode dat het met alle kinderen op St. Clare goed gaat. Naar alle waarschijnlijkheid gaan er met ingang van januari 2018 (begin nieuwe schooljaar in Kenia) weer 14 kinderen bij familie wonen.
Soms betreft het weer thuis gaan wonen bij de alleenstaande vader of moeder, andere keren betreft het wonen bij ooms, tantes of opa’ s en oma’s. Wij noemen dit het zogenaamd ere-integratie project. Familieleden krijgen indien noodzakelijk financiële steun om het opvoeden mogelijk te maken.

Dit kan bijv. zijn geld om handel op te starten of te vergroten om op deze manier inkomsten voor het gezin te vergroten, betalen van schoolgeld zodat onderwijs gegarandeerd blijft of ondersteuning bij het verbeteren van de woning. Zuster Lucy heeft onze toezegging dat we ook in 2018 Project re-integratie steunen.
De kinderen die naar familie gaan, hebben tijdens de schoolvakanties al gelogeerd bij deze familieleden. Ze vinden het vaak spannend om weer definitief bij familie te gaan wonen. Als we in Kisumu zijn gaan we altijd enkele kinderen bezoeken. Het is mooi om te zien dat kinderen zich thuis voelen en deel uit maken van de families. Afgelopen jaar heeft een alleenstaande moeder een donatie ontvangen via het project Re-integratie. Ze is hiermee een kleine winkel begonnen om zo inkomsten te kunnen genereren om voor haar twee kinderen te kunnen zorgen die weer thuis kwamen wonen. Via St. Clare wordt ook het schoolgeld van de kinderen betaald. Helaas is de business van moeder ingestort meldde zuster Lucy ons. Ze heeft en erg weinig verkocht en haar voorraad die ze nog had in onlangs gestolen. Zuster Lucy wil met ons overleggen hoe haar nu verder te helpen. Dit gebeurt ook, helaas, we zullen samen bespreken hoe de moeder van deze kinderen eventueel nog een keer gesteund kan worden. Zuster Lucy meldt ons dat de prijzen erg hoog blijven. Levensmiddelen, schoolmaterialen, kleding zijn veel duurder dan vorig jaar.