Hulpmiddelen

Bijna alle deelnemers aan het therapie project krijgen een zit-, statafel (sitting-standingbox) voor thuis van Amara Foundation.

Het is een soort van kinderstoel, zodat ze thuis zelfstandig kunnen zitten. De moeders van de kinderen hebben dan meer hun handen vrij voor de dagelijkse werkzaamheden (o.a. koken, met koeien naar de rivier lopen).Deze kinderstoel is om te bouwen naar een statafel.

Statafels zijn erg belangrijk voor kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of lopen en daardoor enkel zitten of liggen. Door het staan in de statafel wordt o.a. de doorbloeding en de stoelgang op gang gebracht.

Wanneer kinderen groter worden kan zo’n statafel niet meer gecombineerd worden. Het geheel is dan te instabiel. Die kinderen krijgen een losse stoel met werkblad ervoor en een losse grote statafel. Er worden 3 verschillende maten statafels gemaakt. De ruimtes tussen de persoon en het hout worden opgevuld met doeken en kussens, zodat de persoon zo goed mogelijk ondersteund kan staan.

Daarnaast krijgen de kinderen zoveel mogelijk die hulpmiddelen, die noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld:krukken,orthopedische schoenen, spalken of brace.

Per deelnemer is te lezen welke hulpmiddelen zij tot hun beschikking hebben.

Tijdens de therapie wordt ook gebruik gemaakt van hulpmiddelen. In de therapieruimte staan verschillende statafels, verschillende looprekken, een wiebelplank, een behandeltafel en diverse kleine hulpmiddelen (therapie materiaal).

Samoo met Alice tijdens de therapie in een statafel.

Samoo met Alice tijdens de therapie in een statafel.

De houten hulpmiddelen (statafels, stoelen, krukken) worden allemaal in een werkplaats bij het ziekenhuis gemaakt. Wij betalen de timmerman voor zijn werkzaamheden en betalen de materiaalkosten. Samoo adviseert ons m.b.t. de maten. De orthopedisch schoenmaker heeft ook een werkplek in het ziekenhuis. Tijdens de therapie kunnen de hulpmiddelen gepast en geprobeerd worden, zodat ze eventueel nog een beetje aangepast kunnen worden.

In 2007 hebben we vanuit Nederland veel hulpmiddelen gedoneerd gekregen. Per container hebben we deze hulpmiddelen naar Kenia verscheept. De container deelden we met andere organisaties om te prijs te drukken. Na aankomst in de haven is de container door een vrachtauto richting  Kisumu gebracht. Met weer een kleinere vrachtauto hebben wij uiteindelijk onze spullen op kunnen halen. Dit hele gebeuren kost heel veel tijd en heel veel geld. We hebben besloten om voorlopig geen containervervoer meer in te zetten.

De truck met hulpmiddelen is gearriveerd in Kisumu.

De truck met hulpmiddelen is gearriveerd in Kisumu.

De hulpmiddelen hebben we via Samoo in kunnen zetten bij verschillende personen. Er is dankbaar gebruik van gemaakt!
Enkele hulpmiddelen daarvan zijn ingezet bij deelnemers van ons therapie project. Zo zijn er bijvoorbeeld een rolstoel en een po-stoel bij Alice ingezet.

Veel hulpmiddelen zijn ingezet bij mensen die daar eenmalig mee op weg geholpen zijn.

Hieronder zijn 4 voorbeelden te vinden van personen die wij eenmalig met hulpmiddelen op weg geholpen hebben:

 • Fredrick, geboren 1984
  Fredrick is sinds 2002 wees. Na Polio in 1988 is hij verlamd en afhankelijk van een rolstoel. Hij is geheel zelfstandig in zijn ADL en heeft sterk ontwikkelde arm en lijfspieren. Amara heeft zijn rolstoel voorzien van grotere wielen in 2007 waardoor hij gemakkelijker kan voortbewegen. Fredrick voorziet zichzelf een beetje door middel van het maken van sieraden van papier.
 • Margaret, geboren 2000
  Sinds 2002 heeft zij Cerebral Palsy na malaria. De ouders van Margareth betalen 2 keer per week therapie aan huis voor haar. Amara Foundation heeft haar in oktober 2008 een nieuwe rolstoel gegeven, omdat haar oude van 5 jaar oud versleten was.
  Margaret is niet in staat zelf te lopen of te staan. Ook kan zij niet spreken en alleen met gebaren en geluiden maakt zij haar ouders en omgeving duidelijk wat zij wil zeggen.
 • Patricia
  Patricia is verlamd geraakt door Miningitis, waardoor zij zichzelf niet kan verplaatsen. Van Amara Foundation heeft zijn een rolstoel gekregen, welke een handig hulpmiddel gebleken is.
  29 oktober 2009 ontvingen wij onderstaande Engelstalig bedankbrief van haar moeder:
  On behalf of Patricia Adhiambo Opondo who is my daughter, We wish to thank you very much for the wheelchair  you donated to her through Mr. Lugalia of New Nyanza General Hospital. The wheelchair has been very useful to her since she is not able to move on her own. Patricia become paralyzed eleven years ago as a result of a Meningitis attack. Any other form of donation is still welcomed.God Bless,Doreen Opondo
 • George, geboren 1994