George

George met zijn nieuwe krukken

In 2006, voor Amara Foundation startte, hebben Maria, Lisanne en Carmen vrijwilligerswerk gedaan in Kisumu. Ze hebben in die tijd kennis gemaakt met George. George was wees en hij woonde ongeveer een jaar in Kisumu in een gezinsvervangende setting. In die tijd is Carmen al verschillende keren met hem naar de therapie gegaan. George had ernstige vergroeiingen aan zijn heup en been. Na ruim een jaar is George buiten Kisumu gaan wonen bij zijn opa. Opa was echter ziek en er was geen geld voor therapiebezoek in Kisumu. In de afgelopen periode is opa gestorven en woont George bij een neef. George zit nog op school. November 2011 heeft hij per brief contact met Maria opgenomen toen zij in Kisumu was. Hij meldde dat hij erg veel pijn aan zijn been had en dringend een goede stok nodig had om hem te steunen bij het lopen. Hij vroeg of Amara Foundation hem zou willen helpen. Maria heeft hem in contact gebracht met Samoo. Samoo heeft foto’s laten maken, hem behandeld en medicatie voorgeschreven. We hebben de onkosten voor onderzoek en behandeling betaald. Daarnaast heeft George uit “de voorraad” hulpmiddelen een goede loopkruk gekregen en hebben we nieuwe orthopedische schoenen voor hem aan laten meten.

Het was erg leuk om na zoveel jaren hem weer te ontmoeten en van hem te horen.

We hopen dat we zijn last wat hebben kunnen verlichten.

Update mei 2012

Maria en Lisanne bezochten Kisumu in april/mei 2012. Tijdens dit bezoek ontmoetten ze George weer. De afgelopen maanden is er contact geweest met een arts, zijn er foto’s gemaakt en heeft George medicatie gekregen. Dit om de ontsteking te bestrijden en de pijn te verlichten. George heeft onderdak bij een neef, die als een broer voor hem zorgt. George heeft de primary school (basisschool) nooit af kunnen maken omdat er geen geld voor school was. De vooruitzichten op werk zijn vrijwel nihil.

In april hebben we met George gesproken over zijn toekomst. Hij kon zelf niet aangeven wat hij zou willen of kunnen doen. Hij zou graag weer een opleiding gaan volgen maar om weer te starten op een basisschool is natuurlijk geen optie. Via Evans en Steve, twee van de therapiekinderen die we ondersteunen, hebben wij contact met The Disciples of Mercy.

Het is een geweldig goed georganiseerde school waar heel veel vormen van onderwijs aanwezig zijn. Een van de vormen van onderwijs is: het VOCATIONAL TRAININGCENTER. Jongelui met een lichte handicap kunnen daar een beroepsopleiding (o.a. timmerman, kleermaker, lasser, voedselbereider, computer vaardigheden, creatieve opleiding/ handvaardigheid) volgen. Na een uitgebreide kennismaking gaf George enthousiast aan dat hij heel graag de opleiding voor lasser zou willen volgen. Bij iedere opleiding is computer vaardigheid een onderdeel van het lespakket. We hebben met George en het opleidingscentrum de afspraak gemaakt dat wij de tweejarige opleiding gaan betalen. Hij is de week na onze kennismaking al gestart. Het schooljaar loopt van begin januari tot eind november. Hij mist dus de eerste maanden maar dit hoeft geen probleem te zijn vertelde de directeur van het centrum. We hebben voor hem het schoolgeld voor het eerste jaar betaald, het vervoer naar school, de dagelijkse lunch op school, zijn uniform, overalls en verdere kleine benodigdheden. George wordt iedere dag om half 7 ’s morgens opgehaald met een bus en ’s avonds weer thuis gebracht. Op het trainingscentrum krijgt hij tussen de middag een lunch. Naast de theoretische lessen zijn er veel praktijklessen. Mensen uit Kisumu en omgeving kunnen op het trainingscentrum ijzeren bedden, ijzer voor beveiliging van hun huis, hekwerk, onderstellen voor tafels en stoelen etc. bestellen.

George aan het schilderen op school

 

Om een indruk te krijgen van deze kosten: voor het eerst schooljaar betaalt Amara Foundation in totaal €270.

Twee weken terug kregen we al een eerste mail van de directeur van het centrum met enkele foto’s van George. Hij heeft een prima start gemaakt en heeft het erg naar zijn zin!

We wensen hem heel veel succes toe en hebben veel vertrouwen in het opleidingscentrum EN in George, die dit gaat maken!

 

Update april 2014

George en zijn begeleider van school

Het tweede jaar (tevens laatste jaar) van de las-opleiding wordt ook door Amara Foundation betaald. Tussentijds ontvangen we berichten van de opleiding en van George zelf dat hij op een serieuze manier aan het werk is. Hij geniet van de opleiding en zijn inzet is optimaal.

We hebben met de manager van de opleiding gesproken over de mogelijkheden na de opleiding. Hij geeft aan dat de mogelijkheden om een baan te krijgen minimaal zijn. Er is veel werkeloosheid in Kisumu en omgeving. De manager meldt dat George wel zelf een bedrijfje zou kunnen starten en dan bij voorkeur in zijn directe leefomgeving. Er is wel behoefte aan goede lassers.

We hebben aangegeven dat we hier met het bestuur over zullen gaan praten. George zou dan een, voor onze begrippen, grote lening (microkrediet) moeten krijgen. Er zou een werkplaats gebouwd moeten worden, dit op zijn compound waar ook zijn huisje staat en hij zou een basisuitrusting aan moeten schaffen. We maken met George en zijn manager af dat zij een offerte op gaan stellen voor beide onderdelen.

Update januari 2014

George is geslaagd en heeft zijn diploma lasser. Hij is geslaagd als beste leerling van zijn school.

De afgelopen maanden is er per mail intensief contact geweest tussen de manager van de school, George en het bestuur van Amara Foundation.

We hebben de volgende afspraken gemaakt.

  1. Amara Foundation gaat George helpen met het starten van een lasbedrijf bij zijn huis.
  2. George krijgt een donatie van € 1100, – ( met dank aan Uden Wereldwijd, die dit bedrag gesponsord heeft) om noodzakelijk las materialen aan te schaffen.
  3. George ontvangt een microkrediet van Amara Foundation om zijn laswerkplaats te kunnen bouwen en elektra aan te laten leggen.
  4. De manager van de opleiding, Brian, wordt de begeleider van George. George is als jong afgestudeerde nog te onervaren om alle zaken zonder hulp te kunnen behartigen. Het maken van offertes, het inkopen van materialen, het binnen halen van opdrachten zijn vooral zaken waar Brian hem bij zal helpen.
  5. George heeft de verantwoordelijkheid om hulp te vragen aan Brian of aan zijn vakleerkracht lassen bij moeilijke zaken.
  6. George opent een bankrekening en houdt de boekhouding bij. Inkoop van materialen, verkoop materialen, kosten levensonderhoud en reservering terugbetaling.

In januari, tijdens het bezoek van bestuurslid Carmen, ontvangt George de eerste donatie om lasmaterialen in te kopen.

De bouwtekening voor de werkplaats wordt de komende maanden gemaakt en er is contact met de elektriciteitsmaatschappij over het aanleggen van de elektra.

 

Update januari 2015

George bij een project

In april 2014 zijn alle plannen definitief en hebben George, Brian en Amara Foundation het opgestelde contract ondertekend. De bouw van de werkplaats en aanleg van elektra is in september 2014 afgerond en vanaf dat moment is de werkplaats open!

George heeft de maanden daarvoor regelmatig als lasser gewerkt bij de Disciples of Mercy en heeft zo in zijn onderhoud kunnen voorzien.

In januari 2015 overhandigt George de bestuursleden van Amara, vol trots, zijn eerste terugbetaling. Wanneer hij een groot project krijgt om te lassen heeft hij een oud-studiegenoot van de las-opleiding in dienst. George bezoekt regelmatig de leerkrachten en de manager van de las-opleiding. Ze ondersteunen hem daar waar nodig.

 

Update januari 2016

In januari 2016 zien we dat George een ruimte aan het bouwen is, die als opslag dienst kan doen. Tot nu toe plaatst hij al zijn spullen, ieder avond, in zijn huiskamer. Als hij een grote klus heeft is hier te weinig ruimte voor.  Naast opdrachten voor nieuwe deuren, ramen, bedden krijgt George ook  reparatie werk.

George is erg trots op zijn bedrijf! Amara Foundation is trots op hem!

 

Update januari 2017

Tijdens een bezoek van bestuursleden aan Kisumu in november, hebben we George in contact gebracht met de eigenaar van een bedrijf die erg veel reparatiewerk voor scholen doet. Deze klussen moeten vaak gebeuren tijdens de vakanties.  Er is dan veel werk wat in korte tijd gedaan moet worden. George heeft via hem extra werk aangeboden gekregen. We hopen dat dit voor George een positief contact wordt.

Iedere keer wanneer we in Kisumu zijn zorgt George ervoor dat hij een bedrag  af kan lossen van zijn lening.