Jennifer

Jennifer, geboren juli 2009

Deelname aan Project Therapie vanaf november 2012

Haar ouders wonen in Kisumu. Ze heeft één jonger zusje. 
Jennifer is geboren met Cerebral Palsy (spasticiteit). Vanaf haar geboorte heeft zij veel zorg gevraagd. Haar moeder bezocht het ziekenhuis en de therapie regelmatig vanaf de geboorte. Soms was therapie niet mogelijk in verband met geldgebrek. Dat was de reden waarom Samoo ons verzocht haar op te nemen in het Project.
Moeder bezoekt de therapie 4 dagen per week.
In 2013 hebben ouders voor thuis een sta-zittafel gekregen en heeft Jennifer, armbrace (orthoplast backslabs) en enkelbraces (afo’s) als hulpmiddelen ontvangen.

Update april 2014

Moeder bezoekt de therapie trouw. Jennifer gaat langzaam vooruit. Ze groeit hard en wordt een lang meisje. Jennifer spreekt niet. Jennifer ziet er altijd keurig verzorgd uit en lacht je vriendelijk toe. Tijdens de schoolvakanties komt haar jongere zusje mee naar de therapie. In die periode betalen we reisgeld aan moeder. De afstand is te groot om met twee kinderen te voet af te leggen. Het afgelopen jaar heeft Jennifer nieuwe armbraces gekregen.

Update november 2015

Samoo heeft in dit jaar regelmatig gesprekken gevoerd met moeder over de toekomst van Jennifer. Moeder is 24 uur per dag met haar bezig. Ze is totaal afhankelijk van een volwassene. Ze spreekt niet, kan niet zelfstandig zitten of staan, de volwassene moet haar eten en drinken geven en haar verzorgen. Sinds de plaatsing van Bridget (kind uit therapieproject) in het St. Anthony Home, is ook de moeder van Jennifer gaan denken over deze mogelijkheid. De positieve verhalen van de moeder van Bridget en het bestuur van Amara Foundation zorgen ervoor dat ze een afspraak maakt met zuster Marcella de leidinggevende in dit (school) internaat voor ernstig gehandicapte kinderen. Moeder is erg positief na dit gesprek. Het besluit wordt genomen dat Jennifer met ingang van april/mei 2016 geplaatst wordt in het St. Anthony Home.

Update november 2016

Het zijn belangrijke maanden geweest voor Jennifer en haar ouders. In april 2016 hebben we, tijdens een van de werkbezoeken van het bestuur, alle noodzakelijke voorzieningen geregeld met moeder. Amara Foundation ondersteunt ouders met het kopen van de “uitzet”, een hele lange lijst spullen die kinderen mee moeten brengen als ze naar een (school)internaat gaan (matras, muskietennet, lakens, dekens, handdoeken, kleding, uniform). Voor Jennifer is een rolstoel gekocht. De rolstoel wordt ook de stoel waar zij in de klas de hele dag inzit. Amara Foundation betaalt de plaatsing in het (school) internaat.
De dag dat Jennifer “verhuisde” was een indrukwekkend gebeuren. Vanuit de therapie vertrokken we met een gehuurde auto vol spullen. Vader had een vrije dag gevraagd op zijn werk om Jennifer mee weg te kunnen brengen. Hij maakte van deze gelegenheid ook gebruik om Amara Foundation te bedanken voor de steun van de afgelopen jaren maar zeker ook voor de steun die ouders nu gaan ontvangen. Hij vertelde dat ze als gezin de (school)internaat plaatsing nooit zouden kunnen betalen. Het gezin krijgt nu een totaal ander leven. Moeder heeft vanaf de geboorte van Jennifer 24 uur per dag voor haar gezorgd, vier keer per week de therapie bezocht. Een nieuw tijdperk met nieuwe mogelijkheden voor deze ouders en hun gezin.
Sinds april 2016 komt Daril, de ergo therapeut die via het werkervaringsproject (wat door Amara gefinancierd wordt) in het ziekenhuis werkt, één keer per week een dag naar St. Anthony. Hij geeft therapie aan alle kinderen die het nodig hebben en adviseert de verzorgsters hoe met de kinderen om te gaan. Amara Foundation vergoedt de reiskosten. Zuster Marcella, de leidinggevende, is erg blij met dit aanbod voor “haar” kinderen.
Ook Jennifer kan gebruik maken van de therapie die therapeut Daril verzorgt in St. Anthony’s Home.
Gedurende vier maanden schoolvakantie (april, augustus, november en december) woont Jennifer thuis bij haar ouders en zusje.

De ouders hebben Jennifer de afgelopen maanden regelmatig bezocht. Ze zien dat het een fijne plek is voor Jennifer. Jennifer reageert verdrietig wanneer ouders weggaan.  In november 2016 hebben we een nieuwe rolstoel voor Jennifer moeten kopen. De rolstoel die in april was aangeschaft bleek niet goed genoeg te passen en was heel moeilijk af te stellen. Jennifer is te spastisch om recht te zitten op eigen kracht. Het betekent dat een rolstoel op diverse plekken de juiste ondersteuning moet bieden. Er is nu een rolstoel besteld die beter afgesteld kan worden. De rolstoel die ze in april heeft gekregen wordt opnieuw afgesteld op Jennifer haar lichaamsmaten en mag dan mee naar huis voor de vakantieperiodes. In januari 2017 gaat de nieuwe rolstoel mee naar St. Anthony’s home.
Amara Foundation blijft zorg dragen voor de betaling van het (school) internaat, voor de therapie tijdens schoolvakanties en de noodzakelijke hulpmiddelen.

Update juli 2018

Jennifer woont nu, met uitzondering van de vier vakantiemaanden, alweer ruim twee jaar in St. Anthony special boarding school in Awasi. Ze voelt zich daar erg prettig. De verzorgsters zijn dol op haar. Wanneer moeder na een vakantie afscheid neemt is ze even verdrietig maar ze herstelt zich snel.

Inmiddels wonen er zeven kinderen vanuit het Project Therapie in Awasi. Tijdens de vakanties, wanneer de kinderen thuis wonen, ontmoeten moeders en kinderen elkaar tijdens de therapiebijeenkomsten in het ziekenhuis in Kisumu. Het lijkt dan één grote familie, waar moeders als vriendinnen met elkaar omgaan en voor elkaars kinderen zorgen. Deze sfeer is ook positief voor de onderlinge contacten van de kinderen.

In Awasi krijgt Jennifer vanaf april 2018 twee keer per week therapie. De therapeut waar wij een overeenkomst mee hebben via het werkervaringstraject bezoekt twee keer per week Awasi en verzorgt daar de therapie voor alle kinderen die dit nodig hebben. Dit was aanvankelijk een keer per week maar we hebben dit op verzoek van zuster Marcella, vanaf april 2018 uitgebreid naar 2 x per week. De overige dagen werkt de therapeut in het ziekenhuis bij Samoo. Hij begeleidt de betreffende therapeut m.b.t. wat ieder kind aan therapie nodig heeft.

Jennifer wordt een groot meisje en is voor moeder steeds moeilijker te dragen. Om die reden betaalt Amara Foundation sinds najaar 2017 moeder voortaan reisgeld om tijdens de vakanties naar de therapie te komen. Ze wordt thuis opgehaald, zit samen met Jennifer achter op de brommer. Dit is in Kisumu wel het meest gebruikte openbaar vervoer.

Daarnaast betaalt Amara Foundation het schoolgeld en boarding geld in Awasi, de therapie tijdens de vakantieperiode en samen met moeder worden de kosten van de pampers gedeeld.

Jennifer heeft afgelopen jaar nieuwe spalken gekregen. Deze worden gemaakt van het prachtige materiaal Turbocast, wat we gesponsord krijgen van T-Tape Company uit Putte (N.Br.)

Moeder heeft na al die jaren zorg voor Jennifer tijd om een business op te starten en geld te genereren voor haar gezin. Via het Project van Amara: hulp aan individuen heeft ze in 2017 een microkrediet ontvangen en is een business gestart. Ze verkoopt kleding en schoenen en maakt gordijnen. Zowel moeder als haar echtgenoot zijn Amara Foundation heel erg dankbaar voor de ondersteuning voor Jennifer.

Update januari 2020

Jennifer woont gedurende het schooljaar nog steeds in Awasi. Ze is daar het zonnetje in huis. Wanneer wij als bestuur de kinderen in Awasi bezoeken of we zien hen tijdens de vakanties bij de therapie in Kisumu. Jennifer heeft altijd een lach van oor tot oor op haar gezicht. Ze begrijpt veel, kan zichzelf helaas niet uiten via woorden of klanken. Inmiddels is het een groot, lang meisje. Ze is volledig afhankelijk van zorg m.b.t. eten, drinken, zich verplaatsen etc. 

Jennifer is een van de weinige kinderen waar ouders nog samen zijn. Jennifer is de oudste (2009), ze heeft een zusje (2011)en in april 2019 is er in het gezin nog een jongetje geboren. Moeder kwam vol trots met de baby naar de therapie om hem te showen aan alle moeders en aan de bestuursleden van Amara. 

In de loop van 2019 hebben de braces van Jennifer een nieuwe padding gekregen. Fijn voor de therapeut en de kinderen was dat wij weer een nieuwe voorraad paddingmateriaal en materiaal om braces van te maken hadden meegenomen vanuit Nederland. 

Wederom geschonken door T-Tape Company uit Putte (N.Br.). Eind 2019 heeft Jennifer nieuwe braces gekregen. De oude werden te klein. 

Van Nappy’s een bedrijf wat wasbare luiers verkoopt. Hebben we in 2019 een zeer grote partij gedoneerd gekregen. Het bleek echter niet haalbaar deze luiers in St. Anthony in Awasi in gebruik te gaan nemen. Het grote probleem was de hoeveelheid was die dan dagelijks, met de hand, in een regio waar er een enorm gebrek aan water is, gedaan moet worden. We hebben de luiers verdeeld onder de moeders voor gebruik thuis tijdens de vier maanden schoolvakantie. De moeder van Jennifer was erg blij met de luiers. Het kopen van Pampers voor gebruik thuis is veel te kostbaar. Op St. Anthony gebruiken de verzorgsters pampers. Wij hebben met alle moeders de afspraak dat we de kosten voor gebruik pampers op St. Anthony delen. 

Voor Jennifer betaalt Amara Foundation: de boarding kosten, de NHIF kaart, gedeeltelijke vergoeding voor gebruik luiers op Awasi, verbandmiddelen en braces indien aan vervanging toe en de vervoerskosten naar de therapie tijdens de vakantieperiode. 

De business van moeder, naaiwerk, verloopt goed. Ze genereert op deze manier extra inkomsten voor het gezin. 

We hebben veel bewondering voor de ouders van Jennifer. Samen dragen zij, op een positieve manier, de enorme zorg voor hun kind. 

Update juni 2020

Evenals in Nederland bereikte het CORONA virus ook Kenia. De regering in Kenia kondigde 16 maart aan dat alle scholen, internaten met directe ingang gesloten werden. Vanaf half maart zijn alle kinderen vanuit de St. Anthony boarding in Awasi naar huis gegaan. Sinds die tijd is het echter ook voor de kinderen niet meer mogelijk om de therapie te bezoeken in het plaatselijke ziekenhuis. Incidenteel komen er wel patiënten in het ziekenhuis. Maar de reis naar het ziekenhuis is ook een probleem. Men mag maar met zeer weinig mensen in een busje waardoor het reisgeld enorm is toegenomen. 

Jennifer verblijft vanaf half maart bij haar ouders. De gerichte therapie zal Jennifer zeker missen en komt haar ontwikkeling niet ten goede. 

De business van moeder ligt vanwege de Lockdown, die half maart is ingegaan, volledig stil. 

Vanaf april zijn we gestart met een extra actie: Food for Kenia. Vanuit deze actie ontvangt moeder, evenals alle andere moeders waarvan het kind deel uitmaakt van het therapie project, een extra donatie van €20 om voeding te kopen. Vooralsnog organiseren we dit drie maanden op rij. 

Op 6-6 heeft de regering aangegeven de scholen/ internaten tot 1 september gesloten te houden.