Project Therapie maart 2019

Wat zijn de activiteiten vanuit Project Therapie en welke veranderingen zijn er?
Op dit moment zijn er 15 kinderen die deelnemen aan het Project Therapie.
Amara Foundation vergoedt voor kinderen indien nodig de reiskosten naar de therapie, de medicatie, extra voeding, hulpmiddelen (braces, rolstoel, bijzondere sta/zitstoel) en kosten voor onderwijs.
Van de 15 kinderen, volgen vanaf 1-5-2018, 12 kinderen onderwijs op een dagschool of schoolinternaat. Tijdens de vier maanden schoolvakantie komen alle kinderen naar de afdeling ergotherapie van het Jaramogi Oginga Odinga Hospital (JOOTRH) in Kisumu. De frequentie van bezoek aan de therapie varieert van een keer per week tot vier keer per week.
Twee kinderen bezoeken gedurende het hele jaar de afdeling therapie bij JOOTRH, voor één kind hebben we afspraken met het ziekenhuis in Bondo. Zij bezoekt daar wekelijks de ergotherapie. Dit in verband met het feit dat Bondo veel dichter bij de woonplaats van het betreffende kind ligt.
De volgende activiteiten worden in 2019 gefinancierd:

 • De werkervaringsplek voor 1 persoon in het JOOTRH in Kisumu continueren we.
 • De samenwerking met het St. Anthony Home voor meervoudig gehandicapte kinderen in Awasi (waar zeven kinderen vanuit project Therapie wonen) wordt voortgezet en de ondersteuning wordt uitgebreid.
  • Therapie: in 2016 hebben we een start gemaakt met financiering van therapie op deze plek. Aanvankelijk was dit een dag per week, in 2018 is dit uitgebreid naar twee dagen per week. Met ingang van 1-1-2019 vergoeden we een full time medewerkster ergotherapie. Veel van de ongeveer 30 kinderen die daar wonen hebben baat bij intensieve therapie. Van zuster Marcella kregen we al bericht dat de kinderen erg positief reageren op de toename van therapie.
  • Verzorging: in mei 2018 zijn we in verband met de grote zorgbehoefte van de kinderen gestart met de financiering van een extra verzorgster op deze plek. Dit continueren we in 2019.
  • Luiers: 6 van de 7 kinderen op St. Anthony Home zijn niet zindelijk. Om de verzorging hygiënisch te laten verlopen zijn luiers noodzakelijk. In 2019 hopen we (dankzij de donatie van Nappy’s) het gebruik van wasbare luiers in te kunnen voeren. Het is een van de aandachtspunten tijdens het bezoek van Maria en Lisanne.
 • De samenwerking met de Disciples of Mercy (een basisschool met een afdeling “special needs” waar 3 kinderen vanuit Project Therapie onderwijs volgen) wordt gecontinueerd. Zij hebben een gekwalificeerde ergotherapeut in dienst. Gedurende de vier vakantiemaanden betaalt Amara Foundation het loon van deze medewerker aan The Disciples of Mercy. Als tegenprestatie werkt de therapeut gedurende deze vakantiemaanden de hele dag in het ziekenhuis, de overige maanden is hij een gedeelte van de middag in het ziekenhuis.
 • Betalingen: we continueren de maandelijkse, rechtstreekse betalingen aan de moeders van de kinderen via MPesa. De betalingen aan de schoolinternaten verloopt of via de moeders of rechtstreeks via een overboeking per bank via de INTL-FCStone bank in Engeland.
 • Last but not least: vanaf 1-12-2018 hebben alle kinderen die deel uit maken van het Project Therapie een NHIF kaart (ziektekostenverzekering). De verzekering geldt voor het hele gezin, vader, moeder en alle kinderen. Nogmaals dank aan de sponsors die extra doneerden om voor een of meerdere gezinnen een kaart te kopen! Kosten € 5 per maand /€ 60 per jaar per gezin.

Alles bij elkaar een behoorlijke kostenpost, waar veel van het sponsorgeld naar toe gaat. Maar door de inzet van extra therapeuten op de verschillende plekken en de extra verzorgende in Awasi hebben er meer (meervoudig) gehandicapte kinderen baat van de aangeboden hulp dan alleen de 15 kinderen die deelnemen aan het Project Therapie.
De positieve indruk die we hebben van de diverse plekken waar “onze” kinderen verblijven, zorgen ervoor dat we daar waar mogelijk is graag een steentje bij willen dragen.