Lisanne en Nel

Reisverslag Lisanne Hénuy-Rooijakkers (bestuurslid) en Nel van der Bruggen
24 april – 15 mei 2015

Bezoek aan Kisumu van bestuurslid Lisanne en vriendin Nel
Voor allebei een bijzondere ervaring: Lisanne bezocht Kisumu voor de tweede keer dit jaar (wat een luxe!) en voor Nel was het haar allereerste bezoek aan een ontwikkelingsland. Drie geweldige weken voor allebei.

Voor mij, Lisanne, was het erg leuk om de projecten te laten zien aan een vriendin. Het is alsof je dan zelf ook weer met “nieuwe” ogen kijkt. Nel had echt een paar dagen nodig om te wennen maar daarna was het genieten en voelde ze zich helemaal thuis! Na thuiskomst stuurde ze een bericht aan het bestuur waarin ze meldde heel erg genoten te hebben en ze gaf aan zeker Kisumu nog eens te bezoeken samen met haar man.
We hebben alle projecten bezocht, projecten geëvalueerd, projecten bijgestuurd en nieuwe plannen ontwikkeld. We zijn met de social worker van St. Clare op enkele huisbezoeken geweest. Dat blijft altijd heel confronterend. De leefomstandigheden zijn soms werkelijk erbarmelijk! Rachell, de vrijwilligster die ruim 3 maanden op St. Clare de handen uit de mouwen steekt vergezelde ons zoveel mogelijk.

Enkele toppics: Nel heeft alle kinderen van St. Clare voorzien van nieuwe “speelschoenen”. Tijdens schooluren worden er zwarte dichte schoenen gedragen. Nu speelden veel kinderen op blote voeten na school. Dat is niet echt aan te bevelen, er zit ongedierte in het gras, kapotte voeten door scherpe steentjes, etc. Dus nieuwe speelschoenen kwamen wel heel goed van pas!
De kinderen maar ook zuster Lucy en haar staf waren er erg blij mee.
In tegenstelling tot januari/februari stond de tuin er geweldig bij. Sinds eind maart regent het weer regelmatig: de boontjes, tomaten, de mais en de aardappels, het was een lust voor het oog! Zuster Lucy had zelfs radijsjes in haar tuin. Ze hadden nog nooit radijsjes gezien! Zuster Lucy straalt als de tuin er zo mooi bij ligt. Voor haar is het natuurlijk geweldig als alle kinderen groenten en fruit kunnen eten uit eigen tuin. Het is een voorbeeld voor mensen die in de buurt wonen.

Heel bijzonder tijdens ons bezoek was dat Marvel werd geboren en wij op kraamvisite mochten. Marvel is het zoontje van Sharon en Francis. Francis is degene die enkele jaren geleden het eerste microkrediet van Amara Foundation kreeg. Hij startte daarmee zijn coca-cola tentje, verkoop van frites en frisdranken. Alle bestuursleden van Amara hebben een speciale band met hem. We wensen Sharon, Francis en Marvel veel geluk toe!

Helaas kwam de container een week na ons vertrek aan… Gelukkig heeft Rachell de klus geklaard! Zij is de spullen gaan halen en heeft ervoor gezorgd dat alle spullen op de goede plaats terecht zijn gekomen.
Dank je wel Rachell.

Al met al weer een onvergetelijke, zeer positieve ervaring voor Nel en Lisanne.