Lisanne en Maaike

12-10-2019 Maaike en Lisanne in Kisumu

 

Na een voorspoedige reis gisteren om half elf in de ochtend aangekomen in Kisumu. Onze bagage uitgepakt en gesorteerd. Toch weer een hele berg! Dank je wel vrienden van Amara voor de verbandmiddelen, de leuke slabbers, de mooie broekjes, wasbare luiers, braces, kleding en de grote hoeveelheid kinderschoenen en kinderkleding.

We gaan de komende weken weer veel kinderen blij maken!
Het is bijzonder om met Maaike te reizen. Ze kijkt haar ogen uit, ziet een totaal andere wereld. Gisteren boodschappen gedaan, het voetbalveld bezocht waar veel kids van Urusi fanatiek aan het voetballen waren. 

Vandaag naar het centrum om wat zaken te regelen en naar St. Clare. De kinderen van St.Clare konden niet van de blonde haren van Maaike afblijven. We hebben kort met zuster Lucy gesproken, de meeste tijd met de kids doorgebracht. Gezellig! Maandagmiddag gaan we terug en hebben dan een uitgebreid gesprek met zuster Lucy over het reilen en zeilen. Later op de dag kwam Ayub van het bestuur van voetbalclub Urusi nog op bezoek. Die veel over het Keniaanse leven (schoolsysteem, politiek systeem etc) aan Maaike kon vertellen. Morgen gaan we het nieuwe clubgebouw, annex videolokaal bekijken. Het inkomen genererend project van Urusi wat Amara gesponsord heeft. We zijn benieuwd.

Jullie horen weer van ons! Maaike schrijft haar indrukken op haar facebook pagina: Maaike in Kisumu.

Zonnige groetjes!

 

17-10-2019 Maaike en Lisanne in Kisumu

Een week geleden zaten Maaike en ik nog te wachten op Schiphol voor onze vlucht naar Kenia. En nu, zeven dagen later…..wat hebben we samen al veel gezien/ervaren. Mooie dingen maar zeker ook voor Maaike schokkende zaken.

Natuurlijk bezochten we afgelopen dagen nogmaals St. Clare. Maaike wordt daar met open armen ontvangen. We hadden een uitgebreid gesprek met Zuster Lucy over alle lopende zaken. Op de foto zien jullie hoe een van de kinderen aan het “koken” is met haar zelfgemaakte pannetjes en grassprietjes! We mochten beiden natuurlijk “proeven” van haar heerlijk gemaakt maaltje!
Een bezoek aan voetbalclub Urusi stond zondag op het programma, met een wandeling door sloppenwijk Manyatta. Dat alleen is al een bijzondere ervaring. Urusi heeft in juli/augustus een videohal, annex clubhuis gebouwd. Een donatie van Amara waarmee Urusi inkomen wil genereren. Een hal, 60 stoelen en wat banken, een tv, tv ontvanger /schotel en dan de klanten nog! Die voor een klein bedrag naar een voetbalwedstrijd van, met name de Engelse competitie, komen kijken. We wensen Urusi veel succes met hun business!
Maandag hebben we met ergo therapeut Samoo alle kinderen doorgesproken. Het blijft altijd fascinerend hoeveel hij weet over de kinderen, hun ontwikkeling en de situatie van de moeders. Uit dit gesprek komen veel aandachtspunten die ik komende weken weer met de moeders ga bespreken. Samoo was weer blij met het verbandmateriaal (Christien en Harrie dank je wel)!
Vandaag zijn we naar Awasi geweest. In het St. Anthony special home worden zeven kinderen opgevangen vanuit het Project therapie. Een plek waar geweldig voor de kids wordt gezorgd maar het is toch iedere keer weer confronterend om te zien hoeveel zorg de kinderen nodig hebben en hoe de omstandigheden zijn. We konden zuster Marcella weer enkele slabbers overhandigen (Francien, top!) voor Moses hadden we nieuwe armbraces bij (dank je wel Human Protection Tilburg), voor de tuin van zuster Marcella zaden om witte kool, rode kool, bloemkool etc te planten (dank aan Bejo zaden), potloodjes voor de school (IKEA is ook top). Daarnaast hadden we ook met zuster Marcella een uitgebreid gesprek over heel veel onderwerpen die besproken moesten worden. Voor Maaike, dat snapt iedereen wel denk ik, een pittige dag.
De rit naar en van Awasi (50 km) is prachtig, de mensen op straat en langs de weg, de natuur, de rijstvelden etc daar hebben we beiden van genoten!
Tot een volgend bericht!
Maaike en Lisanne

18-10-2019

De tweede actie van Maaike, aanschaf klamboes voor de kinderen van St. Clare, is vandaag weer een stap verder. Aangeschaft en overhandigd aan de kinderen van St. Clare. We hopen dat we er volgende week voor kunnen zorgen dat ze worden opgehangen!
Namens Amara, namens kinderen en staf van St Clare, Maaike Rooijakkers en sponsors dank je wel!!!! 😘

 

25-10-2019
Hier weer een aantal topics van de afgelopen week:
1. Bezoek aan het Amara sports complex. Het lokaal wat Urusi als inkomen genererend project heeft gebouwd. In het lokaal worden voetbalwedstrijden uitgezonden. Tegen betaling van 30 cent, anderhalf uur plezier. We bezochten de wedstrijd Manchester United- Liverpool. Het lokaal zat bom vol. Super sfeer! Helaas zijn Maaike en ik geen echte voetbalfans maar ondanks dit hebben we toch genoten. Er wordt hier erg veel Europees voetbal gekeken.
2. Bezoekje aan de kantine van Francis is altijd gezellig, wat kletsen, de melkman ontmoeten, frietje eten, fanta erbij en weer verder.
3. Afgelopen zaterdag maakten we met de melkman (hij heeft een pick up) een lange reis, naar Homa Bay. Een rit van ruim twee uur heen/ twee uur terug. We bezochten Emmanuel en zijn ouders. Emmanuel was jaren een van de therapiekinderen. Moeder is naar Homa Bay verhuisd waardoor we hem uit het oog verloren. Het laatste jaar had ik regelmatig mailcontact met de familie en ik beloofde op bezoek te komen. Want: Emmanuel kan lopen. Nou dat heeft veel tijd en oefening gekost van ouders maar resultaat is geweldig. Hij drinkt en eet ook zelfstandig. We zien Emmanuel spelen met de buurkinderen. Hij geniet van het balspel met Maaike. Echt top! Zijn ouders doneerden zijn rolstoel en het looprek aan Amara. Als Amara zijn we daar natuurlijk erg blij mee. Na het indrukwekkende bezoek begonnen we aan de terugreis.
4. Gisteren was het alweer de laatste schooldag op St. Clare. Schooljaar 2019 is afgelopen, vakantie tot 6-1-2020! De afsluiting gaat gepaard met zang, dans (Maaike doet mee met de polonaise) en diverse prijsuitreikingen. Wie is de beste in rekenen, Engels, Kiswahili, gedrag, inzet etc. Nummer 1, 2 en 3 van iedere klas worden beloond. Een mok, een bord, een lolly, een paar potloden etc. Enkele kinderen (die van familie weinig tot niets krijgen) krijgen zelfs een nieuwe jurk van de leerkrachten. De kinderen genieten maar vinden zo’n ochtend ook heel erg spannend.
5. Maaike heeft met hulp van haar sponsors voor alle kinderen van St. Clare nieuwe klamboes kunnen kopen! Top.
Zo hobbelen we van hot naar haar. Of hobbelen…. ons favoriete vervoer is de piki piki ofwel brommer. Heerlijk met dit weer.
Maaike heeft het een paar dagen wat minder leuk, ze voelde zich ziek, zwak en misselijk. Maar we hopen dat ze nu weer aan de betere hand is.
Groetjes uit een warm Kisumu met vooral in de namiddag en avond fikse buien.
Maaike en Lisanne

2-11-2019 Maaike en Lisanne in Kisumu
De laatste dagen zijn alweer aangebroken. De foto’s spreken voor zich, we genieten van de tijd hier. En nu niet alleen met zijn tweeën…. de ouders van Maaike zijn afgelopen donderdag ook gearriveerd in Kisumu.

De topics van de afgelopen week:
Vorige week zaterdag ben ik naar de begrafenis van een van de therapie kinderen geweest. Ze is vier weken geleden overleden. We hebben hier eerder een bericht over geplaatst. Ik was daar samen met zeven andere moeders vanuit het Project Therapie. Het is mooi om te zien hoe ze zich echt verbonden voelen met elkaar, lief en leed delen vanuit het gevoel “wij zijn de Amara familie”. De begrafenis was verdrietig.
Vorige week was er op St. Clare een feestelijke dag, er werden dertien kinderen gedoopt. Ook mooi om mee te maken. God/ het geloof heeft hier bij jong en oud toch echt een andere betekenis dan bij de meeste Nederlanders. Zingen, dansen, bidden, zelfs een pastoor die huppelend de dienst af sloot. Geweldig!
Natuurlijk zijn we de voetbalclub weer blij gaan maken met veel kleding en schoenen. Korfbalvereniging Esch had zeventien trainingspakken meegegeven. Wow, de jongens stonden er zo voor in de rij! Passen en poseren! De voetbalclub beloonde met sokken of schoenen de kids die de beste schoolresultaten hadden gehaald het afgelopen jaar. Een voorbeeld van Urusi, de voetbalclub die op meerdere vlakken bezig is om kinderen te motiveren iets van hun leven te maken!
Maar ook verschillende kinderen van St. Clare en van de therapie konden we blij maken met nieuwe kleding en schoenen. Dank aan alle sponsors! Dank aan Jacques en Annemiek die de zware tas met al dit materiaal meebrachten.
Donderdag kwamen Jacques en Annemiek aan, ‘s middags meteen een ritje met de brommer…. hoppa naar St. Clare waar we hartelijk werden ontvangen. Bijna alle kinderen zijn de afgelopen dagen opgehaald door familie om de twee maanden vakantie bij hen door te brengen.
Vandaag hebben we een lange dag gehad met huisbezoek aan Clinton, een van de therapiekinderen, daarna een bezoek gebracht aan een krekelfarm in Kisumu. Hier had Jacques zich goed op voorbereid, vanuit de gedachte “kunnen we mogelijk iets gaan betekenen voor een groep mensen door het opzetten van een klein bedrijfje-“. Het was heel bijzonder, wie weet komt er nog eens een vervolg. Daarna weer in de pick-up van Austin de melkman, voor het bezoek aan George, waar we zijn huis en lasbedrijf bezochten. Voor ik het vergeet: een vraag van Samoo, de therapeut: mocht u katoenen crepe verband hebben, 10 of 15 cm breed. Er is erg veel behoefte aan op de afdeling therapie. Doneer het aan Amara! Thanks.
Er is nog veel meer gebeurd…. maar dit is weer genoeg voor vandaag!
Groet uit Kisumu,
Jacques, Annemiek, Maaike en Lisanne

8-12-’19: Lees hier Maaikes verslag.